Wat Is Orthomoleculaire Geneeskunde?

De orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van geneeskunde die de oorzaken van ziekte aanpakt door het gebruik van lichaamseigen, niet-toxische stoffen (vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, vetzuren water, zuurstof) die de stofwisseling reguleren en een verstoord evenwicht in het lichaam herstellen. Op die manier kan ziekte voorkomen en genezen worden

De orthomoleculaire geneeskunde brengt de juiste moleculen op de juiste plaats , in de juiste hoeveelheid, volgens de unieke behoefte van elk individu op dat moment.

Ze doet dat via voeding, leefstijl en suppletie. De nadruk ligt vooral op het preventief ingrijpen, op het voorkomen van chronische ziekten

In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt is de orthomoleculaire geneeskunde geen alternatieve geneeskunde.

Ze is gebaseerd op dezelfde biochemische principes waarop de klassieke geneeskunde steunt.

Ze kan dus eerder beschouwd worden als complementaire geneeskunde, die samen met alle andere vormen van geneeskunde geïntegreerd kan worden. In mijn praktijk zie ik ook veel mensen, die in de reguliere geneeskunde te horen hebben gekregen, dat ze er maar moeten leren ermee te leven

balans in het leven

Psychische Klachten

De Canadese psychiater Abraham Hoffner ontdekte in de jaren 1950 dat hoge doses vitamine B3 niet alleen de cholesterol verlaagden, maar ook de symptomen van schizofrenie en psychose verbeterden.

Hij was de eerste onderzoeker, die dat aantoonden in een dubbel blind wetenschappelijk onderzoek. Het was een mijlpaal in de medische geschiedenis op het gebied van psychische ziektebeelden.

In Amerika zijn er klinieken, die mensen met deze klachten behandelen Ook stress reductie is een belangrijk gegeven in de behandeling. Bij veel stress wordt het stress hormoon adrenaline in grote mate aangemaakt. Het moet echter ook worden afgebroken om het lichaam te kunnen verlaten. Hiervoor zijn veel Cofactoren nodig . Cofactoren bestaan mede uit vitaminen en mineralen.

Maar bij een tekort aan deze stoffen kan de adrenaline niet goed afgebroken worden en ontstaat er een hallucinerend stofje. Er zijn aanwijzingen dat hierdoor psychische klachten kunnen ontstaan.

De Rol Van Voeding

Bijna 10 miljoen Nederlanders (cijfers RIVM) hebben op dit moment een chronische aandoening waarbij leeftijd een rol speelt. Intussen is er steeds meer bewijs dat een gezonde voeding de ziektelast en het medicijn gebruik vermindert en de levenskwaliteit verbetert. Gezonde voeding kan gezien worden als een krachtig medicijn die ook nog eens de onderliggende oorzaak aanpakt. Uiteindelijk heeft iedere cel van ons lichaam gezonde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nodig. . Zonder deze stoffen is geen goede stofwisseling mogelijk

Effecten Van Gezonde Voeding Op De Gezondheid

  • vermindert overgewicht
  • verlaagt bloeddruk
  • verlaagt het cholesterolgehalte
  • verlaagt het bloedglucosegehalte
  • stimuleert het immuunsysteem
  • ondersteunt de darmgezondheid

Er blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.

IK voel me goed, maar morgen voel ik mij beter!

Behandeling

Wanneer u naar een orthomoleculair arts of therapeut gaat, zal deze al uw lichamelijke klachten, maar ook vaak uw emotionele problemen willen weten. Verder zal uw behandelaar nauwkeurig willen weten wat u aan voedsel en drinken binnen krijgt. Daarbij is het ook belangrijk of er voedingsmiddelen zijn die u slecht verdraagt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan in bloed of urine gemeten worden. Er zijn ook artsen en therapeuten die andere soorten testen als onderzoek methode toepassen, zoals bijvoorbeeld kinesiologie, Prognos of Asyra metingen.

Met alle verkregen gegevens zal de behandelaar een behandelplan opstellen en dit aan u voorleggen. Dit behandelplan kan bestaan uit een dieet of een beperkter aantal voedingsadviezen. Daarnaast wellicht een advies om één of meerdere voedingssupplementen te gaan gebruiken.

Vragen of meer info? Maak dan een online of bel afspraak!

Bel 06-14597758 of email naar anja@ajbpraktijk.nl

Scroll naar top