Wat een goed leven

Wat Is Orthomoleculaire Geneeskunde?


De orthomoleculaire geneeskunde gaat over het behouden of verbeteren van jouw gezondheid door het optimaliseren van de  hoeveelheden voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten en vetzuren. Maar ook  vitamines, mineralen spelen een belangrijke rol in de biochemie/stofwisseling  van het lichaam. 


De orthomoleculaire geneeskunde brengt de juiste moleculen op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheid, volgens de unieke behoefte van elk individu op dat moment.Het kan eerder beschouwd worden als complementaire geneeskunde, die samen met alle andere vormen van geneeskunde geïntegreerd kan worden. In mijn praktijk zie ik veel mensen, die in de reguliere geneeskunde te horen hebben gekregen, dat ze ermee moeten leren leven.

In de hedendaagse orthomoleculaire therapie onderzoekt een hoog opgeleid behandelaar waar de biochemie van de cliënt vastloopt. Daarna zal hij of zij op zoek gaan naar oplossingen om de biochemische processen weer vlot te trekken. Dat kan met vitaminen, mineralen, probiotica, kruiden, aminozuren, vetzuren, maar ook met lifestyle interventies.

Om enig inzicht in de biochemie van de cliënt te hebben, zal de behandelaar zich moeten verdiepen in de fysiologie, de pathologie en de biochemie van het lichaam. De therapeut zal niet alleen inzicht moeten hebben in werkingsmechanismen, maar ook in de samenhang tussen de verschillende systemen en biochemische processen. Dat kan een uitgebreid proces zijn.

Een orthomoleculair therapeut werkt vanuit de visie, dat de juiste  voeding de juiste moleculen  levert voor de optimale gezondheid van het individu.

Voedingsstoffen spelen veelal een belangrijke rol in de stofwisseling in jouw lichaam 

De stofwisseling zorgt voor het goed functioneren van alle organen.

De kennis en toepassing van Orthomoleculaire Gezondheid is veelal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek                                                                                 

Als een van de functies van het lichaam niet goed werkt, ontstaat er een disbalans en dan kunnen er klachten  ontstaan                                                                                                       

In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt is de orthomoleculaire geneeskunde geen alternatieve- , maar een complementaire geneeskunde

Ze is gebaseerd op dezelfde wetenschappelijke biochemische principes waarop de klassieke geneeskunde steunt.
                                                                  

     De Rol van Voeding     

Bijna 10 miljoen Nederlanders (cijfers RIVM) hebben op dit moment een chronische aandoening. Intussen is er steeds meer bewijs dat gezonde voeding de ziektelast en het medicijngebruik vermindert en de levenskwaliteit verbetert. Gezonde voeding kan gezien worden als een krachtig medicijn, die de onderliggende oorzaak aanpakt. Uiteindelijk heeft iedere cel van ons lichaam gezonde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nodig. Zonder deze onderdelen is geen goede stofwisseling mogelijk

Waar kijkt een orthomoleculair therapeut nog meer naar?

  • Gezonde voeding
  • Genoeg beweging, maar ook niet te veel
  • Voldoende slaap
  • Stress systeem
  • macrobioom  (darmen en immuniteit)
  • Ontgiftigingscapaciteit van het lichaam 
  • Andere lichaamssystemen afhankelijk van klachten


Om inzicht te verkrijgen welke processen verstoord zijn en welke lichaamseigen stoffen er ontbreken, kan laboratoriumonderzoek plaats vinden.

Vragen over de uitslag?

Boek  gratis klantadvies kwartier